Hissjöboken - Kultur
Datum: 2006-11-19 20:02:32 av pk
Teater
Det var vanligt att det under 1930 till 1950- tal bildades SLU-föreningar i byarna (SLU - Svenska Landsbygdens Ungdomsförbund).
Tidigt 1990-tal startades en teatergrupp där lokala förmågor skrev "Hissjöborg", en handlig om Hissjö i tiden. Ivan Häggström, Alfons Karlsson, Börje Karlsson och Sigrid Strömgren var författarna till handlingen. Bland innehållet kan nämnas byggområdet nuvarande Hässjan, missödet i älgjakten då en jägare av misstag sköt en vit SKB ko.
Efter rekvision från centralt håll spelades teatern "Helt utan kvinnor". Denna teater spelades även på Gotland i samband med amatörfestival. Ytterligare ett teaterstycke "Helgdagskväll i timmerkojan" spelades under 1990-talet.
Målsättningen med denna verksamhet var förutom underhållning att inbringa kontanta medel för utbyggnad av scenen med mera.
Nämnas bör att allt arbete vad gäller bygdegården, bagarstugan, fotbollsplanen, tennisplanen och ishockeyplanen har skett tack vare ideella insatser från byborna.
Sommarfester
På sommrarna under 1940 till 1950-tal anordnades en sommarfest sista helgen i juli. Lördagen började ofta med fotbollsmatch och på kvällen var det dans på dansbanan. Alla åldrar fanns representerade vid dessa sommarfester. På söndagen var det aktiviteter som dragkamp, säcklöpning, stångtävling med säck (två på stången), lotterier, gymnastikuppvisning, teateruppträdanden i slänten mot sjön samt lokala förmågor som berättade historier.
Barn födda på 1930 och 1940-talet minns dessa fester med glädje, festen var årets händelse efter julfirandet.
Dans
De flesta tyckte om att dansa, så sommarfester organiserades. Många orkestrar besökte Hissjö, men vid 1950-talet slutade den festliga traditionen då orkestrarna blev för dyra. Kända orkestrar som spelade på den uppsatta logen var Erling Grönstedts Kapell, Kamsjöpojkarna, Aldor Östmans, The Happy Boys, Nisse Forséns, Hugo Lind, Kjell-Runes.
Bland kända vokalister kan nämnas Siv Malmkvist och Britt-Inger Drejlik.
Bio
Det fanns ingen bio i Hissjö. För att gå på bion fick man cykla till Umeå och på vintern sparkade man.